GongBei Port Inspection Office Building Design Competition

Zhuhai, China
share
client: Huafa Group
type: office, mixed use
area: G.F.A. 45,000 sqm ; site area 8,000 sqm
service: architecture

The building is designed as a beacon, an iconic landmark that marks the whole area with its powerful presence. Inspired by a traditional Chinese Lantern, the design emphasize the contrast the building will make against the grey and hard surroundings with its cheerful and lively glow. This contrasting effect will make the building stand strong among its surroundings.

A semi-transparent outer skin that formed by perforated metal pattern creates the main building expression and also forms a nice semi-interior space caused by the play between interior and exterior spaces. Starting at an inner garden on the ground level, commercial area crawls up into the perforated metal shell, overlapping with each other creating balconies and accessible landscape on different levels of the building. Office area is located on the south side of the building, facilitating a direct connection from the immigration tower and also immigration area near the border.